Fägre av The Knitting Almanac

I oktober har jag haft den stora äran att teststicka ett mönster åt Karin Weststrand, a k a The Knitting Almanac. Mönstret har släppts idag den 12 november och heter Fägre Cardigan, döpt efter orten Fägre i Västra Götalands län. Designen är ett samarbete mellan Karin Weststrand och Organic Knitters.

Fägre

Fägre – konstruktion

Koftan stickas nedifrån och upp med en nederkant i mosstickning. Därefter stickas ett strukturmönster med mest aviga men också några räta maskor. Ärmarna stickas i uppifrån efteråt och sist plockas en mosstickad kant upp runt om hela halsringningen och framkanten.

Fägre

Fägre har en kimonoliknande form och knyts i midjan med ett bälte av en i-snodd. Jag blev inspirerad av Karins bilder och köpte ett vackert läderbälte på second hand som jag bär till koftan istället. Kontrasten mellan den mörka och den ljusa bruna är så vacker!

Fägre

Garnet Big Merino Hug

Jag har använt garnet Big Merino Hug från Rosy Green Wool som säljs hos Organic Knitters. Du kan köpa mönstret tillsammans med garn i Organic Knitters webbshop. Big Merino Hug är ett otroligt mjukt och följsamt garn som väl är värt sitt något högre pris. Plagget får en tyngd som känns skön mot kroppen och merinoullen är så mjuk i sig. Det var en fröjd att sticka med!

Fägre

Färgen på garnet som jag har använt heter Coffee Bean. Ett mycket passande namn om du frågar mig. Det här var första gången som jag stickade med något av Organic Knitters garner. Däremot var det inte den sista. Jag fick garnet snabbt och kvaliteten är så otroligt fin.

Lärdomar från teststickningen

Min Fägre är något snävare och mindre i storleken än vad som var tänkt. Jag gjorde flera provlappar där stickfastheten på 18 maskor stämde, men när jag sedan stickade koftan blev stickfastheten ändå fel. Jag stickade storleken 112 cm i bystvidd men koftan blev med min stickfasthet på 22 maskor ca. 104 cm i bystvidd, mätt  runt om när koftan sitter på. Jag tog beslutet att koftan får vara lite snävare eftersom den är fin ändå. Lärdomen av det hela är att en måste vara noga med stickfastheten.

Fägre

Tack Karin för att jag fick vara med och teststicka Fägre! Jag ser redan fram emot nästa mönster.

Det finns fler bilder på min Fägre på Ravelry!

Spara

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.