Medvetet skapade restgarnsstrumpor

Jag har under åren stickat ganska många par strumpor och har efter varje par fått några gram över. Ibland har jag använt resterna till att sticka bebisstrumpor men ofta hamnar de bara i en påse undanstoppad långt bak i gömmorna. Utan en tanke på att jag skulle kunna sticka ett par restgarnsstrumpor.

Så läste jag om projektet F/act Movement via The Weststrand Sisters Instagram. Projektet vill utmana modebranschens slit och släng och lyfter fram klimatsmart modemedvetenhet. Jag är själv inte så intresserad av mode – men av färg och kläder som är bekväma och snygga – och går igång på hållbarhetstänket. Karin Weststrand är en av F/activisterna i projektet och använde liknande strategier för garnförrådet, stashen. Inte bara “aktivera garderoben” utan också #aktiveragarnstashen. Vi som stickar samlar ju som sagt på oss en himla massa garn, och efter att vi stickat blir det ofta garnrester kvar.

Inspirerad som jag blev plockade jag fram alla enfärgade rester och sorterade dem efter färg. Jag insåg snabbt att det skulle räcka till ett par strumpor för en vuxen karl. Och sedan stickade jag dem.

restgarnsstrumpor
restgarnsstrumpor

Jag har lagt upp fler bilder på Ravelry av mina restgarnsstrumpor för den som vill se.

I vanliga fall ryser jag av ordet restgarns- för att det omedelbart signalerar fulhet. Som att man bara tar rester i olika färger och kvaliteter utan att tänka för att sticka ett plagg. Usch, nej. Men genom att sortera garner efter både färg och kvalitet går det att skapa nya saker av sånt som annars bara skulle slängas. Och det, mina vänner, det får mig att sjunga inombords.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.